Volg ons ook via Facebook   

spatader behandeling fysiotherapeut

Etalagebenen

Nieuwsbrief 4

Etalagebenen is de volksterm voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden, ofwel Claudicatio Intermittens. Hierbij voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door onder andere slagaderverkalking.

Looptherapie (GLT) is de belangrijkste behandeling van etalagebenen. Als u last hebt van claudicatio intermittens, ofwel etalagebenen, kunt u terecht bij een van onze claudicatiotherapeuten, die speciaal zijn opgeleid om u zo goed mogelijk te behandelen.

Looptherapie in het kort:

  • Vergroot de afstand waarop u zonder pijn kunt lopen
  • Het is belangrijk dat u het lopen blijft volhouden, neem de beslissing om de rest van uw leven structureel tijd in te ruimen voor looptraining
  • lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren.

Werkwijze

De fysiotherapeut bespreekt uw klachten en m.n. uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Ter ondersteuning wordt een aantal vragenlijsten afgenomen. Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie doet u een test op de loopband. Dit onderzoek wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de looptraining te bepalen. Op basis van de resultaten van de looptest en uw klachtenpatroon stelt de therapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo'n 2 tot 3 keer per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, eventueel spierversterkende oefeningen en indien nodig aanpassing van het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen.

Hier vind je meer informatie over etalagebenen.

Vergoeding:

Voor patiënten met Claudicatio Intermittens (etalagebenen) die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben worden vanaf 1 januari 2017 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed gedurende 1 jaar. Dit wil zeggen dat deze groep patiënten geen aanvullende verzekering nodig heeft om een traject fysiotherapie vergoed te krijgen.
Voor een traject gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen is wel het zogenaamde eigen risico van toepassing.

Lokatie

De Chamotte 4
4191 GT Geldermalsen

0345 576006
info@vermeltfoortfysiozorg.nl

Openingstijden

maandag: 08.00 - 21.00 uur
dinsdag: 07.00 - 20.00 uur
woensdag: 08.00 - 21.00 uur
donderdag: 07.00 - 18.00 uur
vrijdag: 08.00 - 18.00 uur
zaterdag: 09.00 - 12.00 uur

In overleg kan hiervan afgeweken worden