Volg ons ook via Facebook   

spatader behandeling fysiotherapeut

Vallen bevalt niet…

13 mrt 2018 vermeltfoortEn daarom is er bij Vermeltfoort Fysiozorg in Geldermalsen een speciale oefentuin aangelegd. Hierin is een aantal situaties nagebootst waar met name ouderen in het dagelijks leven hinder van kunnen ondervinden. In alle rust en onder goede begeleiding kunnen deze situaties getraind worden. 

In Nederland valt elke 5 minuten één 65-plusser

waarvoor behandeling op de spoedeisende hulp en/of ziekenhuisopname nodig is. Het persoonlijk leed is groot: pijn, bewegingsbeperkingen, blijvend letsel, verminderde bewegingsmogelijkheden en zelfstandigheid, afgenomen kwaliteit van leven, versnelde opname in een verzorgingshuis. Daarnaast kost het vallen de Nederlandse samenleving 830 miljoen euro per jaar. Hoe vaker we vallen, hoe groter de kans op problemen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er verschillende oorzaken een rol spelen.

Tijdens het ouder worden krijgen we te maken met het afnemen van een aantal belangrijke lichaamsfuncties die invloed hebben op onze mobiliteit. De coördinatie, beweeglijkheid, spierkracht, het gezichtsvermogen, het gehoor, het functioneren van ons brein, het gaat allemaal achteruit. Als er dan een toename is van het medicatiegebruik, de angst om te vallen, voetproblemen, duizelingen en we daarnaast iets minder goed gaan eten, er valrisico’s in huis bestaan, of we sneller dan we kunnen het toilet “willen halen” vanwege urineverlies, hebben we duidelijk een groter risico om vaker te vallen.

Kan dat voorkomen worden? Misschien niet altijd, maar door aan alle mogelijke oorzaken aandacht te besteden wanneer daar aanleiding toe is, kan het vallen uitgesteld worden en het aantal keren vallen duidelijk worden verminderd. De winst is duidelijk: langer zelfstandig blijven functioneren met een hogere kwaliteit van leven.
Om dit te realiseren willen we graag invloed hebben op alle factoren die een rol kunnen spelen. Onze geriatriefysiotherapeut, Violette Verweij, kan met behulp van een valscreening precies in kaart brengen waar mogelijke risico’s of knelpunten zitten.

Trapjes, hellinkjes, Belgisch trottoir...

De lichamelijke functies die ons tot bewegen in staat stellen, zijn bij haar in goede handen. Beweeglijkheid, spierkracht, coördinatie en stabiliteit, verminderen van bewegings- of verplaatsingsangst, het kan allemaal geoefend en getraind worden bij u thuis, in de oefenzaal of buiten in onze nieuwe oefentuin. Een oefentuin in de vorm van een circuit met verschillende ondergronden, trapjes, hellinkjes en obstakels. 

Zo trainen we het lopen (met of zonder hulpmiddel) op gras, kunstgras, grint, zand, tegels, houtsnippers, kinderkopjes, een “Belgisch trottoir”, het nemen van een trap of helling en het op en af de stoep stappen. 

Voor het hebben van invloed op alle andere factoren werken we samen met de huisarts of praktijkondersteuner, medisch specialist, opticien, audicien, diëtist, ergotherapeut, bekkenfysiotherapeut, podotherapeut en/of pedicure.

Maar nogmaals, het kan gebeuren.

Voor u het weet ligt u. Om dan de negatieve gevolgen te kunnen beperken, is het heel belangrijk om zo veilig mogelijk te vallen. Dat is te trainen. Een valtraining, gegeven door een gecertificeerde instructeur, leert u om tijdens het vallen snel de juiste maatregelen te nemen om de gevolgen te beperken. Zo’n (groeps)training kunnen wij voor u organiseren.
Kortom: Als u zorgen heeft over het (risico op) vallen, kunnen wij u op alle mogelijke manieren ontzorgen.

Maak gerust een afspraak.

Lokatie

De Chamotte 4
4191 GT Geldermalsen

0345 576006
info@vermeltfoortfysiozorg.nl

Openingstijden

maandag: 08.00 - 21.00 uur
dinsdag: 07.00 - 20.00 uur
woensdag: 08.00 - 21.00 uur
donderdag: 07.00 - 18.00 uur
vrijdag: 08.00 - 18.00 uur
zaterdag: 09.00 - 12.00 uur

In overleg kan hiervan afgeweken worden