Volg ons ook via Facebook   

spatader behandeling fysiotherapeut

Nieuwsbrief sportblessures

Last van een sportblessure?

Sportblessures kunnen op ieder moment iedereen overkomen.
Wij informeren u hoe u daarmee het beste kunt omgaan voor een spoedig herstel.

Blessure: wat u moet weten over sportblessures

Als u actief wordt, biedt dat veel voordelen voor uw gezondheid.
Soms, vooral als mensen te veel doen of niet goed trainen of opwarmen, kunnen deze voordelen hun tol eisen: sportblessures.

De andere kant van actief zijn

De term sportblessure, in de breedste zin van het woord, verwijst naar blessures die het meest voorkomen tijdens lichaamsbeweging of sport. Sommige sportblessures zijn het gevolg van trauma’s. Andere komen door slechte trainingsgewoonten, gebrek aan conditie onvoldoende warming up en rekoefeningen, of ontoereikend materiaal.

Veel voorkomende gewrichtsblessures

Gewrichten kunnen opzwellen, rood worden en gaan ontsteken. Ze kunnen onbeweeglijk worden waardoor het bewegingsbereik kan worden beperkt. Typische gewrichtsblessures zijn knie- en elleboogblessures.
Hoe ontstaan gewrichtsblessures?
Gewrichtsblessures komen vaak voor na fietsongevallen, het vallen bij contactsporten en auto-ongelukken.
Symptomen?
Pijn, zwakte, stijfheid, zwelling, instabiliteit en blokkering kunnen symptomen van gewrichtsblessures zijn.

Veel voorkomende spier- en peesblessures

Spieren en pezen kunnen te zwak worden wat ertoe leidt dat ze de gewrichten niet meer kunnen stabiliseren. Dit kan al snel een probleem worden voor de gewrichten die, op hun beurt, ook kunnen worden aangetast. Een pees is het vezelachtige weefsel waarmee spieren in het menselijk lichaam aan botten vastzitten. Zwakke spieren hebben minder uithoudingsvermogen en lopen eerder blessures op.
Als een spier of pees te veel wordt gerekt, wat leidt tot pijn, gevoeligheid en het onvermogen om ze normaal te gebruiken, heet dit verrekking. Tekenen van verrekking: pijn, spiersamentrekking of tremor en verlies van kracht.
Hoe ontstaan spier- en peesblessures?
Oorzaken van verrekking zijn overmatig gebruik en het trekken of rekken van het betreffende weefsel. Een verrekking kan opeens optreden of zich ontwikkelen door chronisch gebruik of overbelasting.
Een typische peesblessure is tendovaginitis (peesschedeontsteking) door overmatig gebruik, of tendinitis (peesontsteking).
Symptomen?
Zwelling, matig hematoom (zwelling), pijn bij het dragen van gewicht.

Een ernstige verstuiking kan net zo aanvoelen als een gebroken enkel! 
Zorg dus dat de verstuiking wordt onderzocht en behandeld door een huisarts of fysiotherapeut om een fractuur (breuk) uit te sluiten.

Managen van de gezondheid

Of het nu gaat om een verrekking of verdraaiing, de R.I.C.E. principes helpen als eerste hulp maatregel.

R.I.C.E. (Rust, IJs (koelen), Compressie (drukverband), Elevatie (hoog leggen)

Wat is het: R.I.C.E. is de gouden norm en de aanbevolen formule om te herstellen van een sportblessure.
Wat doet het: Het voorkomt verder letsel aan het beschadigde lichaamsdeel, direct na de sportblessure. Als R.I.C.E. op de juiste wijze wordt toegepast, kan deze de genezingstijd aanzienlijk verkorten.
Handel snel: De belangrijkste tijdsperiode voor de behandeling van acute sportblessures zijn de eerste 24-48 uur nadat ze zijn ontstaan. Beschadiging van het zachte weefsel treedt bijvoorbeeld op wanneer een spier scheurt of bloedvaten scheuren, wat ertoe leidt dat het geblesseerde lichaamsdeel gaat opzwellen. De toename van het bloedvolume in het gebied kan tot nog meer zwelling, pijn en oedeem leiden, wat moet worden voorkomen.
Belangrijk: Pas koudetherapie niet langer toe dan 12 minuten per keer. Te veel ijs kan schade toebrengen en zelfs bevriezing veroorzaken. Meer koeling betekent niet meer verlichting.

Deskundige Tip

Zorgen dat u de juiste voorzorgsmaatregelen treft, is van groot belang om verdere sportblessures te voorkomen. Ontdek wat u kunt doen.

"Een balans in uw workout vinden tussen rekken en versterken, is het beste wat u kunt doen voor uw spier- en skeletstelsel. Train niet alleen de dingen die makkelijk zijn, omdat dat al uw sterke punten zijn.

Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen een vervanging is voor medisch advies.

Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional (huisarts of fysiotherapeut) in het geval van een blessure of als u overbelasting van gewrichten of een medische aandoening zoals een breuk vermoedt.

Voor meer informatie neem contact op met Vermeltfoort Fysiozorg Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0345 576006 of app 0683381401.

Preventie

Hoe kunt u een nieuwe sportblessure voorkomen:
Iedereen die een sportblessure heeft gehad, weet dat preventie de beste remedie is.
Er is wat algemeen advies dat u kunt volgen om enkele risicofactoren uit te sluiten.
Zorg ook dat een oude blessure volledig is hersteld, voordat u weer gaat sporten.
Indien nodig, raadpleeg eerst uw huisarts of fysiotherapeut voordat u weer begint.

TIPS: 

  1. Een goede warming-up. Begin niet “koud”. Doe enkele eenvoudige spieroefeningen nadat u een tijdje heeft hardgelopen of getraind en rek uw armen en benen totdat u losser wordt.
  2. Gebruik het juiste materiaal. Zorg dat uw schoenen comfortabel zijn, goed passen en dat u warme, droge kleding en goed passende sokken draagt. Als u bescherming nodig heeft, of als u zwakke botten heeft, zorg dan dat de enkels en knieën goed beschermd zijn met bijvoorbeeld tape of brace.
  3. Na een blessure of tijdens herstel. Doe niet te snel te veel. Doe het rustig aan en bouw uw kracht langzaam weer op. Als u een pijnscheut voelt op de plaats waar u eerder geblesseerd was, neem dan even rust.
  4. Geef uw spieren altijd de gelegenheid om te herstellen tussen trainingssessies door. Stop niet alle activiteiten van een week in één of twee dagen. Probeer de hele week door een gemiddeld activiteitenniveau te behouden en neem voldoende rust.
  5. Verhoog uw trainingsniveau geleidelijk. Overdrijf niet wanneer u begint. Bekijk het concept van geleidelijke activiteit. Aanvaard en respecteer de grenzen van uw lichaam. Misschien kunt u niet meer op hetzelfde niveau presteren als 10 of 20 jaar geleden. Pas uw activiteiten zo nodig aan.
  6. Denk aan beschermende middelen. Afhankelijk van de sport kunnen dit knie- of polsbeschermers of een helm zijn.
  7. Streef naar een totale lichaamsworkout van cardiovasculaire training, krachttraining en flexibiliteitsoefeningen. Crosstraining beperkt bijvoorbeeld blessures en stimuleert de algehele fitheid.

 

Lokatie

De Chamotte 4
4191 GT Geldermalsen

0345 576006
info@vermeltfoortfysiozorg.nl

Openingstijden

maandag: 08.00 - 21.00 uur
dinsdag: 07.00 - 20.00 uur
woensdag: 08.00 - 21.00 uur
donderdag: 07.00 - 18.00 uur
vrijdag: 08.00 - 18.00 uur
zaterdag: 09.00 - 12.00 uur

In overleg kan hiervan afgeweken worden