Volg ons ook via Facebook   

spatader behandeling fysiotherapeut

Nieuwsbrief 3 - Urine-incontinentie

Urine-incontinentie wil zeggen dat u uw plas niet goed kunt ophouden.

Het kan zijn dat u zonder aandrang te voelen ineens wat urine verliest bij toenemende druk op de blaas bv bij hoesten, niezen, lachen, bukken, tillen, traplopen, rennen of springen. Dit heet inspannings-incontinentie. Het kan ook zijn dat u plotseling heftige aandrang voelt en de plas niet kunt ophouden tot u het toilet bereikt. Deze vorm heet aandrang-incontinentie. Urineverlies bij inspanning gaat soms samen met urineverlies bij aandrang. U kunt dan (ook) bij aandrang om te plassen de plas niet ophouden tot het toilet.

Urineverlies komt veel voor in alle leeftijdscategorieën, bij kinderen en bij volwassenen, bij mannen en vrouwen, bij jong en oud. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Een kwart tot de helft van de vrouwen heeft één of beide vormen van urineverlies.

De plas wordt opgehouden door een sluitspier rond de uitgang van de blaas (in de plasbuis). Ook werken de bekkenbodemspieren als een afsluiting rond de plasbuis. De bekkenbodemspieren vormen een soort strakke hangmat waar uw blaas op steunt.

Bij het opslaan van de urine wordt uw blaas opgerekt. Bij 150 tot 200 milliliter vulling van de blaas krijgt u aandrang om te plassen. U stelt het plassen uit door de sluitspier en de bekkenbodemspieren aan te spannen. Het plassen wordt in gang gezet door het bewust ontspannen van de bekkenbodemspieren waardoor de spieren in de blaaswand aanspannen. Bij inname van 1,5 -2 liter vocht plast u ongeveer eens in de 3 á 4 uur. De bekkenbodemspieren hebben dus een belangrijke taak bij het plassen, ontlasten en het vrijen. Deze spieren kunnen te zwak zijn of te gespannen maar het kan ook zijn dat ze niet op het juiste moment aan- of ontspannen.

De bekkenbodemspieren kunnen verzwakt zijn door bv. een zwangerschap of bevalling, door afname van vrouwelijke hormonen na de overgang, verkeerd tillen tijdens werk, veelvuldig en langdurig hard persen bij harde ontlasting, operaties in het bekkengebied of gewoon door het ouder worden. Ook door langdurig hoesten kunnen de bekkenbodemspieren oprekken.

Bekkenbodemspieren kunnen te gespannen zijn door bv lang uitstellen van het plassen, eerdere problemen in het bekkengebied, pijn in het bekkengebied, een stressvolle periode of door een bepaalde levensstijl.

Vallen en urine-incontinentie bij ouderen
Ouderen kunnen urine verliezen doordat zij niet op tijd bij de w.c kunnen komen of doordat zij de kleding niet op tijd uit kunnen krijgen. Vermindering van algehele mobiliteit en afname van de algehele spierfunctie met het ouder worden spelen hierbij een rol. Ongewenst urineverlies is bij deze doelgroep regelmatig gerelateerd aan valproblematiek. Enerzijds doordat een oudere geneigd kan zijn de plas te lang op te houden vanwege de grote moeite die het kost om naar het toilet te lopen en angst om te vallen. Anderzijds ontstaan regelmatig valincidenten tijdens haastig lopen naar het toilet om deze op tijd te halen. De geriatrie fysiotherapeut is gespecialiseerd in behandeling van ouderen en kan helpen bij het verbeteren van algehele mobiliteit en spierfunctie.

Urineverlies komt dus niet alleen bij vrouwen voor maar ook bij mannen en bij alle leeftijden. Urineverlies kan geen kwaad, maar kan wel vervelend zijn. Veel mensen schamen zich ervoor of zijn bang dat anderen het ruiken. Het kan zijn dat u daardoor mensen gaat vermijden. U blijft misschien liever thuis in de buurt van een toilet. Dat is lastig als u naar uw werk moet of wilt sporten of als u iets gezelligs wilt doen.

Urine incontinentieMet hulp van de geregistreerde bekkenfysiotherapeut, bij ouderen zo nodig in samenwerking met de geriatrie fysiotherapeut, is het vaak mogelijk om de klachten te verminderen . U krijgt van de bekkenfysiotherapeut oefeningen om de bekkenbodemspieren op de juiste manier te leren gebruiken. Wanneer u deze oefeningen gedurende een langere periode (6 tot 8 weken) dagelijks doet, krijgt u geleidelijk weer meer controle over uw blaas. U verliest dan minder snel urine.

Vaak doet de bekkenfysiotherapeut een inwendig onderzoek om te kunnen beoordelen of uw bekkenbodemspieren goed functioneren. Hierbij kan zij gebruik maken van een apparaatje om de spierspanning te meten of te stimuleren. De bekkenfysiotherapeut zal dit altijd eerst met u bespreken en uw toestemming hiervoor vragen.

Lokatie

De Chamotte 4
4191 GT Geldermalsen

0345 576006
info@vermeltfoortfysiozorg.nl

Openingstijden

maandag: 08.00 - 21.00 uur
dinsdag: 07.00 - 20.00 uur
woensdag: 08.00 - 21.00 uur
donderdag: 07.00 - 18.00 uur
vrijdag: 08.00 - 18.00 uur
zaterdag: 09.00 - 12.00 uur

In overleg kan hiervan afgeweken worden