Volg ons ook via Facebook   

fysiotherapie geldermalsen tiel culemborg

Wat is kinder-bekkenfysiotherapie?

De kinder-bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met klachten in en rond de buik en het bekken.

Welke klachten zijn dit?

De volgende klachten kunnen behandeld worden door de kinder-bakkenfysiotherapeut:

  • natte broeken overdag
  • bedplassen
  • veel te vaak naar het toilet moeten
  • blaasontstekingen
  • angst om te plassen
  • angst om te poepen
  • altijd nog een luier aan willen
  • kroekpoepen
  • obstipatie (verstopping)
  • buikpijn in combinatie met één van de symptomen die hierboven staan

Veel klachten hebben te maken met de spieren van de bekkenbodem, het niet goed voelen van de aandrangreflex of een verkeerd aangeleerde gewoonte. Vooral voor oudere kinderen kunnen deze problemen veel invloed hebben op het dagelijks leven.

Wat kan de kinder-bekkenfysiotherapeut doen?

Na een gesprek over de klachten en een onderzoek zal een behandelplan worden opgesteld en worden besproken.
Het doel van de therapie is om de klachten te minimaliseren. De fysiotherapeut geeft toiletinstructie. Hoe vaak moet je naar het toilet gaan? Waar moet je op letten? Hoe moet je zitten? Waarom moet je voldoende eten en drinken?
De werking van de darmen en de blaas wordt uitgelegd en er wordt geleerd hoe je daar de baas over kunt worden. Ook wordt de juiste ademhaling aangeleerd.

Daarnaast wordt er veel geoefend. De oefeningen staan zo dicht mogelijk bij de belevingswereld van het kind. Zo wordt er geoefend in spelvorm, bijvoorbeeld met een grote bal of met blaasspelletjes. De kinderen wordt geleerd de bekkenbodem te voelen, aan te spannen en te onntspannen. Veel oefeningen zijn er op gericht om aandrang te leren voelen. Verder wordt er gebruik gemaakt van boeken en een kalender om de vorderingen thuis bij te houden. De steun en medewerking van de ouders is hierbij onmisbaar.

Hoe lang duurt de behandeling?

Hoeveel behandelingen er nodig zzijn, wordt bepaald door het klachtenbeeld en kan variëren. Meestal wordt begonnen met één keer per week. Thuis oefenen is wel nodig om de therapie te laten slagen!

Wordt het vergoed?

De behandeling begint bij voorkeur na een verwijzing van de huisarts of specialist, maar dat is niet noodzakelijk. U bent ook welkom zonder verwijzing. Als u verzekerd bent voor fysiotherapie vergoedt de zo=iektenkostenverzekeraar de behandelingen.

Wie kan u en uw kind begeleiden?

In onze praktijk werkt een bekkenfysiotherapeut die een speciale opleiding kinder-bekkenfysiotherapie heeft gevolgd. Zij behandelt daarnaast ook volwassenen met bekken(bodem) klachten.

Lokatie

De Chamotte 4
4191 GT Geldermalsen

0345 576006
info@vermeltfoortfysiozorg.nl

Openingstijden

maandag: 08.00 - 21.00 uur
dinsdag: 07.00 - 20.00 uur
woensdag: 08.00 - 21.00 uur
donderdag: 07.00 - 18.00 uur
vrijdag: 08.00 - 18.00 uur
zaterdag: 09.00 - 12.00 uur

In overleg kan hiervan afgeweken worden