Volg ons ook via Facebook   

Neurokinetische therapie

Wat is NeuroKinetische Therapie?

Neurokinetische Therapie, of zoals we dat in onze praktijk “NKT” noemen, is een onderzoekswijze waarbij “afwijkende” bewegings- en coordinatie patronen worden onderzocht die mogelijk voor (aanhoudende) klachten kunnen zorgen. Vervolgens worden deze patronen doorbroken op het niveau van het cerebellum, de kleine hersenen.

Het cerebellum zorgt voor het “motor control”, de aansturing van de spieren. Een afwijkende “motor control” kan bijvoorbeeld ontstaan door een soort ‘trauma-moment’ (denk aan een botbreuk, auto-ongeluk, operatie, spierblessure of zelfs een zwangerschap) of langdurig dezelfde houdingen (denk aan een kantoorbaan of chauffeur).

Het kan dan zo zijn dat bepaalde spiergroepen inactief worden en andere spiergroepen de functie gaan helpen of zelf overnemen. Dit kan op den duur tot meer lichamelijke klachten leiden, waar men niet van af komt. NKT zoekt deze relaties op en ‘her-programmeert’ de hersenen met een nieuw sturingsprogramma, waardoor vaak spieren heel snel weer ontspannen of de beweeglijkheid in gewrichten direct weer terug komt.

Het is dan ook zo dat NKT de oorzaak en niet de symptomen probeert te vinden en te behandelen!
Hierdoor is deze methode uitermate geschikt voor hardnekkige, steeds terugkerende klachten. Natuurlijk kan NKT ook bij kortdurende klachten voor een snelle oplossing zorgen.

Hoe ziet een NKT behandeling er uit?

  • De eerste behandeling beslaat altijd tussen de 45 en 60 minuten om een zo goed mogelijk beeld van de klachten te krijgen en een nauwkeurig lichamelijk onderzoek te doen.
  • Tijdens het onderzoek laat de therapeut u verscheidene bewegingen maken en vinden er veel spiertesten plaats. Hierbij bent u altijd zelf actief betrokken en zult u de bevindingen zelf ook ondervinden en herkennen.
  • Vervolgens vindt er een correctie oftewel “her-programmering” plaats om te controleren of u samen met de therapeut op het goede spoor zit.
  • Dit wordt vervolgens omgezet in een oefenprogramma voor thuis.
  • Het kan zijn dan er ‘normale’ fysiotherapeutische behandelingen geïntegreerd worden. NKT is namelijk prima te combineren met andere behandelvormen.

Bent u geinteresseerd? Neem dan gerust contact op met onze praktijk en informeer naar deze NKT-methode.

Lokatie

De Chamotte 4
4191 GT Geldermalsen

0345 576006
info@vermeltfoortfysiozorg.nl

Openingstijden

maandag: 08.00 - 21.00 uur
dinsdag: 07.00 - 20.00 uur
woensdag: 08.00 - 21.00 uur
donderdag: 07.00 - 18.00 uur
vrijdag: 08.00 - 18.00 uur
zaterdag: 09.00 - 12.00 uur

In overleg kan hiervan afgeweken worden